Lite fakta om rasen

En speciell karakteristika hos orientalen och siamesen är de ovanligt stora öronen som är breda vid basen och spetsiga, och som tillsammans med ansiktslinjerna ska bilda formen av en triangel.

Katten har en strömlinjeformig långsträckt kropp som uttrycker elegans, smidighet och styrka. En vuxen honkatt brukar väga 3-4 kg och en hankatt 3-6 kg.

Till sättet är dessa katter vanligtvis mycket tillgivna, pratsamma, sällskapliga och lekfulla samt mycket läraktiga.  Det brukar vara lätt att lära dem att gå i koppel och de gillar vanligtvis att apportera saker. Observera att om du väljer en orientalisk katt så behöver du ägna den mycket tid. Generellt bör den inte heller vara ensamkatt, den trivs bäst om den har sällskap av en eller några få likasinnade katter.

Siamesen, lär vara en av de äldsta nu levande kattraserna och är ursprunget till orientalen, vilken avlades fram under 1950-talet.

Det som skiljer en siames och en oriental från varandra är pigmenteringen och ögonfärgen. Siamesen är alltid maskad och orientalen är helt utfärgad. Siamesen ska ha midnattsblå ögon, till skillnad från orientalen som ska ha gröna ögon.

Länk till rasstandard

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)